Dołącz do
Fm Group
Oszczędzaj i Zarabiaj
Szybki kontakt
Jeśli cenisz sobie czas,
po prostu zadzwoń
727-921-781

Czy zastanawiałeś się kiedyś co jest składnikiem Twoich ulubionych perfum? Co sprawia, że roztaczają przepiękną woń, oddziałują na nasze zmysły, roztaczając wokół magię?

Niezliczone nuty zapachowe tworzą unikalne i niepowtarzalne kompozycje dzięki wytężonej pracy ich Twórcy. Choć receptura Perfum od dawna jest pilnie strzeżona i dostępna nielicznym, chcemy podzielić się z Wami cząstką tej tajemnicy i przedstawić składniki najczęściej wykorzystywane do ich produkcji.

recepturaperfum

Alchemia Zapachu

Głównych składnikiem perfum są substancje zapachowe pochodzące ze świata roślinnego. Uzyskuje się je najczęściej jako olejki zapachowe z wybranych części roślin, kwiatów, liści itp. Rzadziej stosuje się zapachowe balsamy albo żywice

Ozdobniki (70)

Składniki zwierzęce wzmacniają zapach całej kompozycji zapachowej i zapobiegają zbyt szybkiemu wietrzeniu i ulatnianiu się zapachów. Same w sobie mają bardzo intensywny zapach, ale potrafią również wzmocnić zapach olejków roślinnych, na podobnej zasadzie jak sól wzmacnia inne smaki.

Ozdobniki (70)

Istnieją również syntetyczne składniki wzmacniające, które stanowią odpowiedniki zapachowych składników naturalnych. Mają identyczny zapach, ale znacznie łatwiej jest je pozyskać. Są stosowane od kilku lat i to właśnie dzięki nim nastąpiła prawdziwa rewolucja w przemyśle perfumeryjnym.

Ozdobniki (70)

Do olejków eterycznych i środków wzmacniających dodaje się jeszcze środki homogenizujące. W skład perfum często wchodzą składniki, które nie mieszają się ze sobą w naturalny sposób. Dzięki tym środkom perfumy oprócz swojego zapachu mogą także cieszyć nasze oczy piękną, jednolitą, nierozwarstwiającą się kompozycją. Najczęściej używa się do tego specjalnych balsamów, czyli naturalnych ciekłych tłuszczy.

Ozdobniki (70)

 SKŁADNIKI PERFUM OD A DO Z

CHCESZ JE POZNAĆ ?

AMBRA

  • substancja pochodzenia zwierzęcego, będąca wydzieliną z przewodu pokarmowego kaszalota – ssaka morskiego z rzędu waleni, zagrożonego wyginięciem. Balsamiczna woń pochodząca z układu pokarmowego przypomina swoim aromatem piżmo i jest stosowana przede wszystkim do utrwalania kompozycji.
  • Obecnie – ze względu na coraz mniejsze możliwości pozyskania substancji – zastępowana jest substancjami syntetycznymi połączonymi na przykład z wyciągiem z fiołka. 

ANYŻ

  • jest to jednoroczna roślina, występująca najczęściej w Azji Południowej, ale także w niektórych regionach Europy. Sama roślina ma bardzo intensywny i charakterystyczny zapach – nieco przypominający kminek, jednak w porównaniu z nim bardziej intensywny oraz słodkawy. Do produkcji perfum wykorzystuje się pozyskiwany z anyżu olejek. 

BENZOES (Styrax, Benzoina, Guma Benjamina)

  • to rodzaj balsamowej żywicy, pozyskiwanej z kory dwóch rodzajów drzew: benzoesu syjamskiego oraz benzoesu sumatrzańskiego. Choć ma różne zastosowania, w tym także w kosmetykach pielęgnacyjno-ujędrniających, w perfumach stosowana jest przede wszystkim do utrwalenia bardziej ulotnych komponentów. 

BERGAMOTKA

  • to niejadalna pomarańcza, rosnąca w wielu rejonach świata, między innymi na południu Włoch, zachodniej Afryce oraz w Maroku. Wonny olejek, pozyskiwany z owoców drzewa, stosowany jest w kompozycjach perfumeryjnych już od XVIII wieku. Co ciekawe, do wyprodukowania 1 kilograma olejku bergamotowego potrzeba co najmniej 200 kilogramów owoców! 

BÓB TONKA

  • ciepły, a przede wszystkim słodki, przypominający swoim zapachem rum – tak właśnie scharakteryzować można kolejny składnik perfum, bób tonka – występujący w rejonie Brazylii oraz Gujany. 

CEDR

  • jest to drzewo z rodziny sosnowatych, występujące w rejonach górskich. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystuje się pozyskiwany z niego olejek. 

CYBET (Piżmo cybetowe)

  • kolejny ze składników pochodzenia zwierzęcego. Jest to substancja będąca wydzieliną gruczołów cywety, dzikiego ssaka żyjącego w rejonach Afryki Międzyzwrotnikowej. Niewielkie ilości substancji w postaci alkoholowej nalewki używane są do cięższych, a jednocześnie słodkich nut zapachowych. 

DRZEWO GWAJAKOWE (Gwajakowiec lekarski)

  •  jest to rosnące głównie w Ameryce Środkowej wiecznie zielone drzewo. Do celów perfumiarskich wykorzystywany jest pochodzący z tego drzewa olejek gwajakowy – przypominający nieco swoim aromatem mieszankę herbaty oraz drewna. 

DRZEWO SANDAŁOWE (Sandałowiec)

  • niezwykle popularny składnik kompozycji, wykorzystywany w wielu rodzajach perfum. Pozyskiwany z sandałowca olejek ma niezwykle szerokie zastosowanie: używa się go w aromaterapii, a także do pielęgnacji odwodnionej i suchej skóry. Ma słodką, żywiczną, lekko piżmową nutę. 

EUKALIPTUS

  • wiecznie zielone drzewo lub krzew rosnący na terenie Australii, na Tasmanii, w Nowej Gwinei, a także Timorze oraz Filipinach. W przemyśle perfumeryjnym niezwykle cenione są olejki eteryczne pozyskiwane z liści oraz gałązek rośliny. 

FIOŁEK

  • bardzo popularna roślina, licząca ponad 800 odmian. Do produkcji perfum używane są przede wszystkim liście rośliny. Kwiaty, choć mają wyjątkowo słodki i ciekawy zapach, z powodu niedostępności surowca w wystarczających ilościach, zastępowane są najczęściej substancjami syntetycznymi (jonon). 

GALBANUM

  • niezwykle trwała żywica pochodząca z krzewu Ferula galbaniflua, rosnącego na Bliskim Wschodzie. Cechą charakterystyczną galbanum jest lekko piżmowy aromat, nadający kompozycji niezwykłej świeżości. 

GARDENIA

  • popularny, ozdobny krzew o białych kwiatach o niezwykle silnym, słodkim zapachu

GERANIUM

  • rosnąca w Europie (południe Francji), a także w innych krajach (Maroko, Egipt, Chiny, Madagaskar) roślina jednoroczna o świeżym, zielonym zapachu. Do produkcji perfum wykorzystywany jest olejek pochodzący z kwiatów, łodyg, liści, a także pączków tej rośliny. 

HIACYNT

  • to pochodząca z Azji wielokrotna bylina, o dość mocnym, ciężkim, a jednocześnie słodkim zapachu. Do kompozycji zapachowych wykorzystywane są kwiaty rośliny. 

IRYS

  • jedna z najdroższych substancji zapachowych na świecie: do wyprodukowania zaledwie 100 gram substancji zapachowej zużywa się 40 ton kłączy, sam zaś proces pozyskiwania aromatu – od momentu wysuszenia kłączy, aż po przechowywanie, obieranie, gotowanie i wyciskanie – trwa ponad 2 lata. To właśnie kłącza irysa nadają kompozycji subtelny, kremowo-pudrowy aromat. 

JAŁOWIEC

  • wieloletni krzew iglasty należący do rodziny cyprysowatych. W perfumach najczęściej wykorzystuje się jego owoce – szyszki, które nadają kompozycji leśny, słodkawy zapach.  

JAŚMIN

  • rodzaj krzewu lub pnącza o dużych, białych, żółtych albo różowych kwiatach, wykorzystywanych przez firmy produkujące perfumy. Jaśmin to jeden z tych zapachów, które ze względu na swoją kosztochłonność są coraz częściej zastępowane przez substancje pochodzenia syntetycznego. 

KADZIDŁO

  • jedna z tych substancji pochodzenia naturalnego, która nada kompozycjom korzenno-palony aromat. Kadzidło to substancja pozyskiwana z niektórych gatunków kadzidłowca – drzewa lub krzewu występującego w Etiopii i na Półwyspie Arabskim. 

KARDAMON

  • gatunek byliny, występujący na Półwyspie Indyjskim, Cejlonie, w Chinach i Indonezji. To jeden z tych składników perfum, który używany był w kompozycjach zapachowych już w czasach Starożytnego Egiptu. To także jedna z najdroższych – po szafranie – korzennych roślin świata. Nadaje perfumom owocowo-korzenny aromat. 

KASTOREUM

  • substancja o bardzo silnym zapachu, wydzielana przez gruczoły bobrów kanadyjskich i syberyjskich. W przemyśle perfumeryjnym kastoreum wykorzystuje się do utrwalania zapachów. Kastoreum nadaje kompozycji cierpki oraz zmysłowy zapach. 

KOLENDRA

  • powszechnie uprawiana w Europie roślina, której olejki nadają kompozycjom niezwykle intensywny, korzenny aromat. 

KONWALIA

  • roślina, której białe kwiaty wydzielają intensywny, świeży zapach. Olejki eteryczne pozyskiwane z tej rośliny używane są najczęściej w kompozycjach kwiatowych. 

KUMARYNA

  • substancja o zapachu świeżo skoszonego siana, występująca w trawach i roślinach storczykowatych. 

LAWENDA

  • niezwykle popularna roślina, obejmująca około 30 gatunków. Z jej suchych kwiatów wytwarza się olejek lawendowy, wykorzystywany głównie w produkcji wód kolońskich. Warto dodać, że do otrzymania kilograma olejku lawendowego potrzeba aż 180 kilogramów lawendy.  

MAGNOLIA

  • roślina dająca niezwykle słodki i mocny aromat, występująca głównie w strefie zwrotnikowej oraz podzwrotnikowej. 

MANDARYNKA

  • niezwykle popularne, znane ze swoich soczystych owoców drzewo lub krzew, uprawiane głównie w Japonii, Brazylii, na południu Stanów Zjednoczonych oraz w basenie Morza Śródziemnego. Jak wszystkie cytrusy, wnosi do zapachu orzeźwienie, ma lekko słodką nutę. 

MANGO

  • tropikalne drzewo owocowe występujące głównie w Indiach oraz Indochinach. Stosowane najczęściej w owocowych kompozycjach, wnosząc do nich świeżość, a także lekką nutę piżmową. 

MECH DĘBOWY

  • to roślina występująca głównie na Półwyspie Bałkańskim oraz w Maroko. To nieodzowny element grupy zapachów szyprowych. Często, ze względu na właściwości uczulające, bywa zastępowany substancjami syntetycznymi.  

MIĘTA

  • uprawiana jako roślina lecznicza oraz przyprawowa. Olejki eteryczne pozyskiwane z mięty pieprzowej wprowadzają orzeźwiające i schładzające nuty do zapachów. 

MIMOZA

  • tropikalna roślina, pochodząca z Ameryki Południowej, wyjątkowo delikatna i mało trwała. Wykorzystywana w perfumach dla dodania im słodkiego i chłodnego aromatu.

MIRRA

  • to żywica jednego z krzewów rosnących w Etiopii, pozyskiwana poprzez nacinanie młodych gałązek balsamowca mirra. To jeden z najstarszych zapachów na świecie, używany głównie w kompozycjach męskich. Charakteryzuje się ciepłym, ostrym zapachem z gorzką nutą. 

NARCYZ

  • rodzaj byliny, występującej w ponad 20 gatunkach, głównie w krajach śródziemnomorskich i w Azji. Ma silny zapach korzenno-kwiatowy. 

NEROLI

  • jest to olejek wytwarzany z kwiatów gorzkiej pomarańczy. W przemyśle perfumeryjnym stosuje się go w większości kwiatowych kompozycji – ma on na celu złagodzenie zapachu, zaś sam jego aromat jest lekko słodki. 

OSMANTHUS

  • krzew z rodziny oliwkowatych, pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Olejek z jego kwiatów z jednej strony jest nieco cierpki, z drugiej – nadaje kompozycji ciepły i kwiatowy aromat.  

PACZULA

  • pokrzywa rosnącą na Filipinach, w Indonezji i w Chinach. Do produkcji perfum wykorzystuje się jej łodygi i liście. Ma słodki, ziołowo-ziemny zapach. 

PIŻMO

  • substancja o przenikliwej woni, pozyskiwana z gruczołów kozła żyjącego między innymi w Tybecie, Chinach i Nepalu oraz w Japonii. Choć jej zapach początkowo przypomina amoniak i jest mało przekonywujący, po połączeniu z roztworem alkoholowym nabiera zupełnie innego charakteru. Piżmo stosowane jest przede wszystkim do utrwalenia kompozycji zapachowych. Coraz częściej – ze względu na mały dostęp do surowca – zastępowane jest przez substancje syntetyczne. 

RÓŻA DAMASCEŃSKA

  • coraz rzadziej spotykany gatunek róży, uprawiany między innymi w Turcji, Bułgarii, Egipcie oraz Maroku. Do wyprodukowania kilograma olejku potrzeba aż 3 tony płatków. Aromat róży spotykany jest we wszystkich kompozycjach zmysłowych. 

RÓŻA STULISTNA

  • najdroższa z odmian róż, uprawiana w południowej części Francji. Posiada niezwykle aromatyczne, pełne kwiaty. Ze względu na wysoką cenę jej stosowanie w perfumach jest niezwykle rzadkie. 

TUBEROZA

  • roślina pochodząca z Meksyku, o białych, niezwykle ciężko i zmysłowo pachnących kwiatach. Obecnie uprawiana jest także w Indiach, Maroku i Egipcie. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystywany jest olejek pochodzący z tej rośliny. 

WANILIA

  • licząca ponad 100 odmian roślina, występująca głównie w strefach tropikalnych. Wprowadza do zapachów balsamiczną ciepłą i słodką nutę. 

WETIWER

  • korzeń trawy rosnącej w Indonezji, Chinach, na Haiti i w Brazylii, nadający kompozycji korzenno-żywiczny aromat.  

YLANG - YLANG

  • tropikalne drzewo występujące głównie w Azji Południowo-Wschodniej oraz krajach tropikalnych. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystywane są olejki pozyskane z kwiatów tego drzewa. Olejek ylang-ylang jest obecnie jednym z ważniejszych surowców przemysłu perfumeryjnego. Dla uzyskania kilograma esencji zapachowej potrzebne jest aż 50 kilogramów kwiatów.